Министър-председателят на Финландия Сана Марин каза, че се надява Западът да

...
Министър-председателят на Финландия Сана Марин каза, че се надява Западът да
Коментари Харесай

Финландският премиер: ЕС трябваше да е много по-строг с Русия след 2014 г.


Министър-председателят на Финландия Сана Марин сподели, че се надява Западът да се е научил по какъв начин да се оправя с Русия, съобщи ДПА.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8952
Ако Украйна беше членка на НАТО, в този момент там нямаше да има война, сподели Марин през вчерашния ден на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Тя добави, че това е повода Финландия и Швеция да изявят предпочитание да се причислят към военния съюз.

„ Искаме да се присъединим към НАТО, защото в никакъв случай повече не желаеме да има война във Финландия. С Русия преди сме били във война “, сподели Марин пред журналиста Фарид Закария.

Също по този начин е значимо да погледнем обратно към 2014 година, когато Русия нападна и окупира Кримския полуостров в Украйна, акцентира още премиерката на Финландия.

Ако имаше по-твърд отговор от страна на Европейския съюз, в това число „ доста по-строги ограничения “, тогава „ резултатите от историята щяха да бъдат разнообразни “, добави Марин.

Тя съобщи още, че Финландия е подготвена да поддържа Украйна във войната с Русия толкоз дълго, колкото е нужно, било то година, две, пет, 10 или петнадесет години, съобщи Ройтерс.

През 2022 година финландското държавно управление даде повече от 300 милиона евро в поддръжка на Украйна, като 190 милиона от тях бяха за доставяне с отбранителна техника.

След десетилетия неутралитет Финландия и Швеция аплайваха за присъединение към западния защитителен съюз като отговор на съветската инвазия в Украйна през февруари предходната година.

Въпреки това приемането им в блока изисква единомислещо утвърждение, а Турция и Унгария не са съгласни с допускането на страните в НАТО, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР